Lars Demian & David Tallroth 2019

Lars Demian & David pressfoto

Den 1 november så är Lars Demian och David Tallroth tillbaka på Gasklockorna!

Lars Anders Mikael Demian Bengtsson är en svensk artist med drag av både klezmer, folkrock, blues och experimentell rock. Lars Demian sjunger spelar piano, gitarr, banjo och skivdebuterade med albumet Pank 1990. Genom en fortsatt solokarriär har han gett ut ett 10-tal album. Demians musik karaktäriseras av dråpliga, absurdistiska visor om livet och samhället. Han har flera gånger jämförts med den amerikanske singer-songwritern Tom Waits.
Lars Demian föddes den 9 april 1957 i Halmstad. I tidig ålder började han spela piano för kantorn i Söndrums församling och som tonåring spelade han farfisaorgel i lokala rockband. Så småningom flyttade han till Helsingborg där han lärde sig spela gitarr. Under namnet Demian D släppte han i början av 1980-talet sin första singel, synthpoplåten ”Tårar”, på skivbolaget Stranded Rekords. Några år efter anslöt han sig till kabarégruppen Something Else. Demian har varit gift med Ika Nord och komponerade 1988 vinjettmusiken till hennes barnprogram Ika i rutan samt uppföljaren Ikas TV kalas från 1990.
Som sagt 1990 släppte Demian sitt debutalbum Pank, på Alpha Records. Albumet innehåller en av hans mest kända låtar–”Alkohol”– vilken belyser tragiken i en alltför omfattande alkoholkonsumtion ur ett självupplevt perspektiv och på ett icke-moraliserande sätt. Musiken betraktades som mycket originell även om texterna var mindre nyskapande. Året därpå kom uppföljaren, Lycka till…, som belönades med en Grammis för ”Årets folk. Samma år tilldelades han Fred Åkerström-stipendiet.
Det tredje albumet, Favoriter dur & moll från 1992, är ett coveralbum där Demian framför sina tolkningar av bland andra Hoola Bandoola Band, Ulf Lundell, Kjell Höglund, Imperiet och Ted Gärdestad. Detta var hans första album på Sverigetopplistan, där det låg 42:a under en vecka i april 1992. Demian samarbetade 1994 med producenten Max Lorentz på albumet Man får vara glad att man inte är död. Albumet, som tog sin in som 22:a på den svenska albumlistan, gästas av bland andra Regina Lund och Kalle Moraeus. 1997 släpptes det femte albumet, Elvis & Jesus & Jag.

1999 turnerade Lars Demian ensam med en slags kombinerad föreställning som bestod av lika delar kabaré och greatest hits. Första halvan av föreställningen var Lars Demians sista frestelse framförd i sin helhet. Efter en paus bestod andra halvan av dessa spelningar av att publiken fick sina önskelåtar spelade. Denna skiva släpptes heller aldrig i butik utan såldes exklusivt på dessa spelningar. Omslaget är dessutom i serietidningsformat.
På Sjung hej allihopa från 2002 väckte låten ”Konungens skål” viss uppmärksamhet, där Demian fiktivt berättar om att han träffat kungen på en solsemester och där kungen i fyllan beklagat sig över hur tråkig drottningen var, samt att han lovat Demian att bli hertig av Halland. Albumet uppnådde som högst plats 14 på den svenska albumlistan. I slutet av 2003 gav man ut samlingsalbumet Ännu mera jag – Lars Demians bästa, bestående av 16 utvalda låtar från tidigare album.
I augusti 2007 kom albumet Välkommen hit som i vanlig ordning innehöll samhällssatirer. Trots en elfteplacering på svenska albumlistan och en Grammisnominering 2008 för ”Årets Folkmusik/Visa”, fick albumet ett övervägande negativt mottagande av den svenska pressen, bland annat för att musiken ansågs vara förutsägbar, ovarierad och oinspirerad. Försommaren 2009 var Demian med och bildade gruppen Branschen. EP:n Att inte vara Pär Gezzle släpptes den 9 september 2009, bestående av sex covers. Bland annat de av Per Gessle skrivna ”Här kommer alla känslorna (på en och samma gång)” och ”Listen to Your Heart”. Sambandet mellan Demian och Gessle är att de båda kommer från Halmstad och dessutom är i ungefär samma ålder.
Den 24 oktober 2012 släpps det åttonde studioalbumet Svenne tills du dör, producerad ihop med hans följeslagare på scen sedan flera år, David Tallroth. I en pressrelease för albumet säger Demian att med tanke på hans dåliga ekonomi kanske det här blir hans sista album. Albumet möttes av blandad kritik från den svenska pressen och uppnådde som högst plats 15 på den svenska albumlistan. I en intervju med Södermalmsnytt den 15 februari 2014 sa Demian att han för tillfället inte hade några planer på att ge ut fler skivor.

Demian är gift med programledaren och skådespelaren Philomène Grandin och har 2 barn.
2014 tog Demian en paus från musicerandet för att vara pappa ledig och har därefter studerat på Dramatiska Institutet manusförfattarlinjen.
Sommaren 2018 kommer Lars Demian att turnera igen med sin vapendragare multiinstrumentalisten David Tallroth.

Priser och utmärkelser:

1991 Fred Åkerstöm – stipendiet
1991 Grammis för albumet Lycka till… i kategorin ”Årets folk”.
2007 Utsedd till ”Årets kurdvän” i Sverige.
2008 Nominerad till en Grammis för albumet Välkommen hit i kategorin ”Årets folkmusik/visa”.

Diskografi

Album :

1990 Pank
1991 Lycka till (Grammis vinnare)
1992 Favoriter i dur och moll
1994 Man får vara glad att man inte är död
1997 Elvis & Jesus & Jag
2002 Sjung hej allihopa
2004 Ännu mera jag
2007 Välkommen hit
2009 Att inte vara Pär Gezzle
2012 Svenne tills Du dör

Konsertinfo:

Åldersgräns: 13 år

Insläpp: 18:30

Konsertstart: 20:00

Biljetter: Entregavle.se


  Skriv ut/Tipsa andra om den här sidan  
 • Skriv ut artikeln!
 • Maila artikeln!
 • Facebook
 • LinkedIn
 • MySpace
 • TwitThis
 • Bloggy
 • Pusha
 • del.icio.us
 • Google
 • Live
 • Reddit
 • Tumblr